Monday, December 28, 2009
Dincolo de scuzele pe care ni le gasim cand mai fumam inca o tigara, n-are rost sa ascundem ceva ce stie toata lumea: nicotina e unul dintre cele mai adictive, daunatoare dar si accesibile droguri din lume.
Nicotina e la fel de adictiva ca heroina, cocaina sau alcoolul si, poate de aceea, mii de fumatori pretind ca nu se pot lasa de fumat, insa adevarul e ca nu e imposibil sa o faci.
Iata cateva sfaturi care o sa te ajute sa renunti la fumat:
1.Fii motivat!
Gandeste-te bine de ce vrei sa renunti la tigari: Unghii urate si dinti galbeni? Respiratie urat mirositoare? Voce urata? Tuse seaca? Disfunctii erectile sau sarcina cu probleme? Sume imense de bani “arse” pe tigari? Probleme respiratorii? Probleme cardiovasculare? Diabet? CANCER poate?
Motive sunt cu duiumul, trebuie doar sa il gasesti pe cel mai important pentru tine. Pune in balanta putinele beneficii ale fumatului si numeroasele si gravele ponoase pe care le aduce cu sine, apoi concentreaza-te asupra ce e important pentru tine.
Motivatia inseamna, printre altele, sa fii in stare sa te lasi de fumat de mai multe ori fara sa iti pierzi speranta ca vei reusi. Mark Twain spunea : “E usor sa te lasi de fumat. Eu m-am lasat de sute de ori!”
2. Alege-ti un moment prielnic pentru a te lasa
In timpul sarbatorilor, in sesiune, inainte de o prezentare importanta sau oricand esti foarte stresat nu-i o idee buna sa te lasi. Nu vei face decat sa te stresezi mai tare si sa ai randament scazut la activitatea care te streseaza, ceea ce te va demotiva in lupta cu tigarile si vei ajunge din nou sa le fumezi.
Stabileste-ti o zi din urmatoarele doua saptamani si renunta de tot, nu reducand treptat numarul de tigari fumate. S-ar putea sa fii tentat sa alegi o zi cu "valoare adaugata", cum ar fi ziua ta sau de Anul Nou, insa asta se numeste amanare. Daca fumezi la serviciu, alege-ti ca prima zi fara tigari sa fie in weekend sau intr-o zi libera.
3. Inlatura “tentatia"
Ca sa te asiguri ca nu dai bir cu fugitii dupa prima ora de abstinenta, inlatura din calea ta toate tigarile sau tutunul si foitele, dar si chibriturile, brichetele, scrumierele si orice ti-ar aduce aminte de fumat.daca tii in casa chiar si un singur pachet de tigari, recidiva va aparea destul de rapind.
De asemenea, anunta-ti familia si cunoscutii ca te-ai lasat de fumat, nu ca sa te dai mare, ci ca sa te inteleaga de ce esti mai tafnos prima saptamana si sa te sustina.Roaga-i sa nu fumeze in preajma ta o vreme si sa nu te invite la o tigara.
Faptul ca le spui ca te-ai lasat te va influenta psihologic sa nu cedezi ispitei: din moment ce le-ai spus altora, e deja “oficial”, nu iti poti gasi scuze, mai ales ca ceilalti vor fi dezamagiti de tine.
Vorbeste cu medicul despre faptul ca te-ai lasat.
Intreaba-l daca asta va afecta in vreun fel medicamntele pe care le iei si, de asemenea, intreaba-l ce produse medicamentoase iti poate recomanda pentru a depasi simptomele renuntarii la fumat.
Trebuie sa iei in considerare si faptul ca vei lua in greutate intre 2 si 5 kg din cauza incetinirii metabolismului, insa iti vei reveni repede, de indata ce corpul tau “intelege” ca nu mai fumezi.Medicul iti poate recomanda cu siguranta o metoda prin care sa iti mentii greutatea corpului stabila.
Cei care se ingrasa cu mai mult de 5-6 kg dupa ce se lasa de fumat o fac din cauza ca inlocuiesc activitatea de a fuma cu mancatul, asa ca bine-ar fi sa ai in vedere acest lucru si sa nu cazi in capcana.
4. Usureaza-ti treaba cu ajutorul unor inlocuitoare pentru nicotina
- Plasturele cu nicotina – elibereaza nicotina care traferseaza pielea si intra in sange. Plasturii sunt, de regula, conceputi sa aiba un efect de cca. 16-24 de ore si sunt disponibili in diferite concentratii, in functie de cate tigari obisnuiai sa fumezi.
- Guma cu nicotina – subsanta traverseaza tesutul cutanat din gura si patrunde in sange, potolind pofta de fumat.La fel ca in cazul plasturelui, gumele sunt disponibile in diferite concentratii si au in plus avantajul ca potolesc pofta de a fuma nu numai fizic, cat si psihic, fiindca actul de a fuma e inlocuit de mestecare.
- Inhalantii cu nicotina – permit administrarea de nicotina prin mici pulverizari, fara ca acestea sa fie insotite de daunatorul monoxid de carbon eliberat in timpul fumarii. Folosirea inhalantului este un surogat al gestului de a duce tigara la gura.
5. Treci de prima saptamana
Majoritatea celor care sunt la prima incercare de a renunta la fumat rezista foarte putin timp fara sa recidiveze. De aceea, e esential sa rezisti macar o saptamana, fiindca ulterior totul va fi mult mai usor.
Cateva sfaturi ca sa rezisti o saptamana fara viciu:
- cel mai probabil, iti lipseste gestul de a fuma, asa ca e util sa inlocuiesti tigara cu altceva: betisoare de lemn, acadele, scobitori, bete de morcovi sau de telina (pe care poti sa le mananci linistit, ca-s sanatoase si au putine calorii), seminte de floarea soarelui, guma de mestecat, mentosane;
- schimba-ti “ ritualurile”cu care asociezi fumatul: in pauze citeste ceva, in loc sa iesi la o tigara; cand esti stresat, consuma mentosane sau bea ceai; imediat ce te-ai trezit fa-ti micul dejun sau fa un dus si uita de tigara; cand conduci, asculta muzica si tine ambele maini pe volan; dupa mese citeste ceva sau mergi pana afara sa te plimbi 3-4 minute - daca ai un animal de companie, plimba-l;
- cele mai bune rezultate (conform unui studiu din SUA) s-au obtinut in urma aplicarii unei combinatii de metode: inhalant cu nicotina, plasturi cu nicotina plus un antidepresiv (bupropion e cel mai des folosit). ATENTIE! Orice adjuvant medicamentos se ia numai cu acordul medicului!
6. Schimba-ti dieta
Cand renunti la fumat, mai ales dupa multi ani, iti dai putin peste cap corpul si trebuie sa ii oferi metode de a se echilibra:
- bea minimum 8 pahare de apa pe zi – vei elibera corpul de toxine si vei reusi sa mai scapi de anxietatea cauzata de abstinenta.
- In loc sa bei cafea la micul dejun, incearca sa alte variante: lapte, suc/fresh de fructe sau ceai. Cofeina e un stimulent puternic si te vei deshidrata. In plus, cofeina afecteaza si starea de spirit, deci iti va fi mai bine fara. Faptul ca la cafeaua de dimineata se “asorteaza” cel mai des si o tigara e un alt motiv bun pentru care ar fi bine sa bei altceva.
- Mananca echilibrat, la ore fixe si stai departe de ciuguleala. De asemenea, evita fast food si orice alt aliment bogat in zahar si grasimi.
7. Fa sport
Dincolo de faptul ca vei arata mai bine si vei fi mai sanatos, sportul te va ajuta si sa iti ridici moralul si sa creezi o diversiune de la fumat.
Nu e cazul sa te fortezi cu 3 ore de nadusit pe zi, ci ia-o incetul cu incetul. De exemplu, cand ti-e pofta de o tigara, fa 50 de abdomene sau pleaca la o tura in jurul blocului.
8. Rasplateste-te
Chiar daca pentru cei din jur faptul ca ai renuntat la fumat nu e chiar ”marea cu sarea”, tu stii cat te-ai straduit si meriti o mica rasplata, mai ales la mici “aniversari” : o saptamana fara tigari, doua luni fara tigari, 3 tigari in ultimul an etc. Cu toti banii pe care nu i-ai mai risipit pe tigari, iti permiti o bluza noua, o bicicleta, o iesire in oras, un concert, sau poate chiar o mica petrecere.
9. Ramai NEFUMATOR
Doar pentru ca ai rezistat o saptamana-doua fara sa pui tigara-n gura nu inseamna ca gata, ai scapat de tot!
- Chiar daca ai eliminat toata nicotina din corp, este posibil ca stimulii care genereaza pofta de tigara sa fie inca activi. De aceea, e esential sa nu iti permiti nici macar un singur fum cu scuza ca te-ai lasat si “e ok acum”.
- Mai stii toate acele motive pentru care te-ai lasat? Asterne-le pe o hartie si tine hartia aceea cu tine tot timpul. Pe verso scrie cate ceva despre cat de greu a fost sa rezisti, mai ales cand te stresau unii si altii sau cand iti tremurau mainile de pofta. Cand simti ca vrei sa aprinzi o tigara, uita-te pe lista aceea si apoi spune “nu” si rupe tigara (sau da-o cuiva care o vrea).
- Daca pofta de fumat devine anxietate, practica respiratia profunda si relaxeaza-te pana trece.
- Recunoaste si anticipeaza toti stimulii externi care iti induc aceasta pofta. Fereste-te de ei sau cauta cai de a-i depasi!
- Concentreaza-te asupra hobby-urilor tale! Asta te va ajuta sa te simti mai implinit si sa elimini frustrarea ca te “privezi” de ceva placut si ca e nedrept.
- Daca mai ai prieteni care s-au lasat, vorbeste cu ei despre asta. Daca nu ai, dar simti nevoia sa vorbesti cu cineva despre asta, inca din 2006 exista un hotline pentru fumatorii care vor sa se lase : “Numarul de telefon la care vor raspunde specialistii Institutului National de Pneumologie "Marius Nasta" este 08008 786738628 ("08008 STOPFUMAT").Programul in timpul caruia cetatenii vor putea cere detalii legate de fumat este de luni pâna vineri, intre orele 8.00-20.00.” Linia telefonica a fost lansata de Ziua nationala fara tutun, stabilita in cea de-a treia-a zi de joi a lunii noiembrie.
- Stai departe (fizic!) de tigari. Dupa cum ziceam, un singur fum iti poate zadarnici toate eforturile anterioare. Uneori, nu e nevoie nici macar sa fumezi tu → pofta poate fi declansata de faptul ca te afli in prezenta altor fumatori.
- Pentru a intari eforturile tale, poti incerca hipnoza sau acupunctura – s-a demonstrat ca aceste doua practici ajuta foarte mult.
10. Date si cifre care s-ar putea sa te impulsioneze sa te lasi:
- daca renunti la fumat vei reduce dramatic riscul de a suferi de cancer pulmonar, infarct, boli cronice la plamani si diferite tipuri de cancere
- de asemenea, vei scapa partial sau total de respiratie urat mirositoare, piele lipsita de vitalitate, dinti patati, unghii ingalbenite, probleme gingivale, riduri premature.
- Daca tu nu vei mai fuma, vei scuti si pe cei dragi tie de fumatul pasiv
- iti vei imbunatati perceptia gustativa si olfactiva;
- vei economisi o carca de bani: un fumator non-inrait (5-6 tigari pe zi), cheltuieste minimim 850 RON in fiecare an numai pe tigari.Cei care fumeaza pachetul/zi ajung la 2.740 RON /an ( da, douazeci si sapte de milioane lei vechi!). De notat ca taxa pe viciu si pretul tigarilor este intr-o continua crestere....iar daca mai pui la socoteala si pretul gumelor de mestecat, al cosmeticelor, al consultatiilor medicale si al medicamentelor cumparate pentru a contracara efectelor fumatului...stiti si voi aritmetica.
Cum e viata dupa ce te lasi:
- primele 20 de minute: scad ritmul cardiac si tensiunea
- dupa 12 ore: scade nivelul monoxidului de carbon din sange
- 2 saptamani – 3 luni : se imbunatatete circulatia sanguina, iar plamanii functioneaza mai bine.
- 1-9 luni: tusea si problemele respiratorii dispar treptat
- dupa 1 an: riscul de afectiuni coronariene scade la jumatate fata de riscul la care e expus un fumator
- dupa 5 ani: riscul de infarct este acelasi cu al unui nefumator.
SPOR!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment