Wednesday, April 16, 2008



LOL MAN

Un elev in varsta de doar 13 ani din Germania a facut de ras Agentia Spatiala Americana.
Copilul a corectat o serie de calcule facute de specialistii NASA, care indicau sansele ca un asteroid sa loveasca Pamantul.NASA a recunoscut eroarea. Stirea a aparut astazi, intr-un ziar german. Nico Marquardt a folosit datele Institutului de Astrofizica din Potsdam si a ajuns la concluzia ca sansele ca un asteroid sa loveasca Terra sunt de 1 la 450.

Potrivit calculelor facute de specialistii NASA sansele ca asteroidul Apophis sa loveasca Terra erau de numai 1 la 45.000.

Asteroidul Apophis - care in greaca inseamna Distrugatorul - se va apropia cel mai mult de Pamant pe 13 aprilie 2029. Micul geniu in astrofizica a calculat ca, daca asteroidul se loveste de unul dintre cei peste 40.000 de sateliti artificiali, traiectoria ii va fi schimbata, asa ca ar putea lovi Pamantul peste 28 de ani, cand va trece din nou pe langa noi.

Az Apophis - a gyilkos aszteroida" - egy 13 éves kisfiú kijavította a NASA számításait
Szinesvilág - 2008 április 16, 10:50
Egy 13 éves német iskolás fiú helyesbítette az amerikai űrkutatási hivatal számításait egy aszteroida és a Föld összeütközésének kockázatáról. Az amerikai szakemberek a kisfiú szerint 100-szoros tévedést követtek el.

Nico Marquardt a potsdami asztrofizikai intézet adatai alapján kiszámította, hogy az Apophis aszteroida és a Föld ütközésének esélye 1 a 450-hez, nem pedig 1 a 45 ezerhez, ahogy a NASA kalkulált. Vagyis 100-szor nagyobb a katasztrófa valószínűsége.

Az amerikai űrhivatal már tájékoztatta testvérszervezetét, az Európai Űrhivatalt (ESA), hogy a német kisfiúnak igaza van. A német iskolás a számításainál figyelembe vette annak a lehetőségét is, hogy az Apophis 2029-ben, amikor elrepül a Föld közelében, ugyan nem ütközik bolygónkkal, de eltalálja a Föld körül keringő több ezer mesterséges tárgy valamelyikét. Ettől úgy módosulhat a pályája, hogy a következő találkozáskor, 2036-ban már összeütközhet a Földdel.

A mesterséges holdak nagy része 35-36 ezer kilométer távolságban kering a Föld körül, az Apophis pedig 32,5 ezer kilométerre fogja megközelíteni a Földet. A műholdak átlagosan 3 kilométer per másodperces, azaz több mint 10 ezer kilométer per órás sebességgel száguldanak.

A NASA és a német fiú is egyetért abban, hogy ha az aszteroida (körülbelül 320 méter átmérőjű és 200 milliárd tonnás vas és irídium tömb) összeütközik a Földdel, akkor - feltételezve, hogy valamelyik óceánba zuhan - óriási szökőárokat fog kelteni. Ezek mérhetetlen pusztítást okoznak nemcsak a partvidékeken, hanem még a szárazföldek belsejében is. Az ütközés következtében sűrű porfelhő fogja elsötétíteni a Földet meghatározhatatlan hosszú időre.

A német kiskamasz egy regionális tanulmányi versenyre készítette a számításait. Dolgozatának ezt a címet adta: "Az Apophis - a gyilkos aszteroida".












JAKUZZY=))

A sosit tramvaiul asteptet in Oradea!Am auzit ca deja a facut a tura in oras!Maine merg sa fac niste poze:P!

π