Monday, April 28, 2008


Noile cipuri vor putea înmagazina de 100.000 de mii de ori mai multe filme şi muzică.

La cîteva zile după ce IBM a anunţat că va spori considerabil memoria mp3 playerelor, cercetătorii britanici vin cu o veste-bombă: ei promit că vor mări capacitatea de memorizare a iPod-ului de 100.000 de mii de ori, potrivit ziaruli britanic “Daily Telegraph”. Chimiştii de la universitatea din Glasgow spun că au descoperit o nouă tehnologie care le permite să înregistreze nu mai puţin de 500.000 de gigabytes pe o pastilă de 6,45 centimetri pătraţi. “Ceea ce am făcut a fost să găsim o cu totul altă cale de a spori capacitatea de înmagaziare”, anunţă cercetătorul în chimie Lee Cronin.

În prezent, limita de înmagazinare a cipurilor este de 3,3 GB, pe o astfel de pastilă încăpînd cel mult 200 de milioane de tranzistori.

Or, chimiştii britanici spun că viitorul cip va putea îngloba peste un miliard de tranzistori, aceştia reprezentînd cărămizile de bază ale cipului. “Filosofia noastră este diferită faţă de cea a marilor companii de IT. IBM se concentrează destul de puţin pe creşterea vitezei şi a densităţii, acordînd atenţie felului în care arată prototipurile. Noi am încercat să vedem cum putem depăşi constrîngerile fundamentale ale actualei tehnologii”, arată Cronin. Alături de colegul său, cercetătorul Malcolm Kadodwala, el a regîndit structura tranzistoarelor. Aceste minuscule întrerupătoare ar putea fi fabricate din molecule de molibden, pe o suprafaţă de aur sau carbon, potrivit “Daily Telegraph”.

“Noua cercetare oferă posibilitatea ca iPodul viitorului să aibă o capacitate de înmagaziare a muzicii şi a filmelor de sute de mii de ori mai mare”, subliniază fizicianul engelz Vin Dhanak, citat de “Daily Telegraph”. El precizează că, la fel ca în tehnologia nanotuburilor, mănuşa a fost acum aruncată industriei electronice, care va trebui să găsească soluţii pentru fabricarea în serie a unor astfel de cipuri. Acum o săptămînă, compania IMB anunţa că are în proiect un nou tip de memorie nevolatilă, numită “racetrack” şi compusă din nanofibre magnetice. Noul cip va fi de 100.000 mai rapid decît orice memorie flash, a anunţat IMB.



A Glasgow Egyetem kutatói olyan új eszközt fejlesztettek ki, amelynek segítségével a jelenlegi iPodok néhány éven belül gyökeresen megújulhatnak.

A szakemberek olyan molekula méretű kapcsolót terveztek, amely lehetővé teszi a tárolókapacitás drámai módon való megnövelését. Egy iPod a fejlesztés után akár 150 000-szer több adatot tudna tárolni, mint jelenleg. "A molekuláris kapcsoló előnye, hogy radikális módon megnöveli a tárolható információk mennyiségét és a tranzisztorsűrűséget" - jelentette ki Lee Cronin professzor, a Glasgowi Egyetem kémikusa.

A szakember hozzátette, hogy egy mai chipben átlagosan 200 millió tranzisztor van, az új kapcsoló beépítése után azonban a számuk egy milliárdra emelhető. Egy 2,5 x 2,5 cm-es felületen így négy petabites tárolókapacitás érhető el, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi 3,3 gigabájt helyett ezen a felületre körülbelül 500 000 gigabájt adatot lehet elhelyezni. Ez jóval nagyobb annál, mint amennyi például az IBM által jelenleg fejlesztett Racetrack Memory technológiával érhető el.

A kapcsoló megtervezésében és megalkotásában Cronin mellett részt vett Dr. Malcolm Kadodwala is. A tudósok azonban úgy vélték, hogy addig, míg a találmányuk a mindennapi életben megjelenhet, még évek telnek majd el. Kadodwala például úgy becsülte, hogy a molekuláris méretű kapcsoló megjelenésére a készülékekben még legalább egy évtizedet várni kell.

"Ez a fejlesztés csak arra volt jó, hogy megmutassuk: lehetséges a tárolókapacitás megnövelése. Azonban még számos kérdést tisztáznunk kell" - mondta Lee Cronin. A kutatók az eredményeiket egy dokumentumban foglalták össze, amelyet hamarosan leközöl a Nature Nanotechnology magazin áprilisi száma.

0 comments:

π